Filip Wauters - electric and baritone guitar, composition
Mark De Maeseneer - baritone and tenor saxophone
Giovanni Barcella - drums, poetry

Recording: Karel De Backer at “Cultuurkapel De Schaduw”, Ardooie , Belgium (16-17-18.02.2009 & 1-2-3.07.2009)
Mix & Mastering: Karel De Backer
at the ‘bureau-studio’, Ghent, Belgium
Producing: Filip Wauters
Fotografie: Chris Van Der Burght & Tito Wauters
Artwork / Lay-out: Dries Verstraete


Release: 11.02.2010
Available on cd

(ENG)
Back Back is the flamboyant Ghent jazz trio founded by guitarist Filip Wauters with the impact and the sound of thunder as a rock band. Over the years, the trio became an established player in the Flemish club circuit. Their unique, catchy concoction based on jazz, rock, free jazz and funk has reached its maturity on these recordings. Their grooves remember the American cult trio Morphine more than once, the set-up at the other hand where the baritone saxophone and the electric guitar meet reminds us of the confrontation between John Surman and John McLaughlin at McLaughlin's peerless debut "Extrapolation".(NL)
BackBack is het flamboyante Gentse jazztrio rond gitarist Filip Wauters met de impact en de sound van een donderende rockband. Door de jaren heen groeide dit drietal uit tot een vaste waarde in het Vlaamse clubcircuit. Hun unieke, aanstekelijke brouwsel op basis van jazz, rock, free jazz en funk heeft zijn volwassenheid bereikt op de cd Backo die in 2010 verscheen op het label El Negocito Records. Hun grooves herinneren meer dan eens aan het Amerikaanse trio Morphine. De bezetting waarin baritonsaxofoon en elektrische gitaar in een snedig duel verwikkeld zijn, doet dan weer denken aan de confrontatie tussen John Surman en John McLaughlin op McLaughlin’s weergaloze debuutplaat “Extrapolation”.


U moet ons niet geloven, Knack verkondigde in 2007 al: "Wauters is een van de spannendste gitaristen die we de jongste tijd op de scène hebben gehoord. Zijn heldere, soms krakende toon barst van de harmonische spanning en is een perfecte sparringpartner voor de vlammende sax van de Maeseneer. Het geheel wordt zowel gesaboteerd als in de hand gehouden door het vindingrijke, excentrieke spel van drummer Giovanni Barcella."

 

Press

Bart Cornand, Knack, p.58 (17.02.2010, ***): "Voorman en gitarist Filip Wauters smeult en schroeit als vanouds - geen speed sweeping , dat mag duidelijk zijn, maar hoekige lijnen en wijds-wringende akkoorden die het midden houden tussen Mark Ribot en David Hidalgo."

Kwadratuur, Jan-Jakob Delanoye (23.03.2010): Backback maakt een soort jazz dat in het Belgische jazz-landschap te vaak afwezig blijft. Zonder enige pretentie stellen Wauters, de Maeseneer en Barcella een meeslepend, spannend album samen dat bruist en borrelt als een verleidelijk warmwaterbad. Wie zich op sleeptouw laat nemen en kopje onder gaat in de stevige jazz van Backback, komt er gegarandeerd met een fris hoofd terug uit. Gespierde, verstaanbare muziek, ook voor rock-fanatici!."

Patrick Auwelaert: "'Backo' is daarentegen juist een lofzang aan het adres van de improvisatie en de onuitputtelijke inspiratie die de muzikanten elkaar geven. ... Hoe de uitgemergelde gitaarklanken van Wauters telkens weer opbotsen tegen en tegelijk harmoniŽren met de sonore, staccato baritonsaxstoten van De Maeseneer: je krijgt er nooit genoeg van. Voeg daarbij de inventieve drumpartijen van Barcella, die een web spannen omheen de uithalen van zijn partners in music, en je bekomt een muzikaal statement dat niet zou misstaan als soundtrack bij een film van Jim Jarmusch of Hal Hartley."


Press Full Here

 

 

 

          

 

 

 

1. Trouble
F. Wauters - 6:43

2. Sonny
F. Wauters - 4:46

3. Matanzas
F. Wauters - 5:11

4. Backo
F. Wauters - 3:25

5. Easy
F. Wauters - 6:08

6. Blues, two
F. Wauters - 4:08

7. Joris (la campagna)
F. Wauters - 4:03

8. Reserva
F. Wauters - 3:59


Total Time 38:57

lyrics on “Matanzas” by Giovanni Barcella
piano overdubs on tracks 3, 4 by Niels Verheest
eNR 2010