Thijs Troch - piano
Nils Vermeulen - double bass
Sigfried Burroughs - drums
Otto Kokke - saxophone
Jonas Van den Bossche - guitare

Recording: Xavier De Clercq
Mix: Gilles Rosseel
Mastering: Jürgen De Blonde
Artwork: Swahili
Silk Screen printing: Swahili at Nieuw Zeefdrukatelier Gent


Release 24/07/2015 at Gentse Feesten

Available on exclusive handmade silkscreen & printed cdSecond Occurrence of Belgium's extravagant impro youngsters

(ENG)
Harbinger of Imminent Ruin is the new record of the Ghent based trio Jukwaa. This follow up to their self-titled debut album was an unexpected attack on the Belgian free-improv landscape. Where their first splurge was an opening for future sound / climate change, the young protagonists now add the action to the word. The past year they were not averse to experiment, that was already more than evident. For this new pearl Jukwaa looked over the borders. Thus ended Otto Kokke of the Dutch monster duo Dead Neanderthals on sax! Jonas Van den Bossche, who resides partly in Estonia, completes the quintet with his experimental guitar playing.
Harbinger of Imminent Ruin is a thirty seven minute passport electro-acoustic duos, trios, quartets and quintet exuberant outbursts.(NL)
Harbinger of Imminent Ruin is de nieuwe plaat van het Gentse trio Jukwaa. De opvolger van hun self-titled debuut album is een onverwachte aanval op het Belgische free-impro landschap. Waar hun eerste uitspatting een opening vormde voor de toekomstige klank-klimaatverandering, voegen de jonge voorvechters nu de daad bij het woord. Dat ze niet vies zijn van experiment werd het voorbij jaar reeds duidelijk. Voor deze nieuwe parel keek Jukwaa over de landsgrenzen heen. Zo belandde Otto Kokke van het Nederlandse monster-duo Dead Neanderthals op sax! Jonas Van den Bossche, die deels in Estland resideert, vervolledigt het kwintet met zijn experimentele gitaarspel.
Harbinger of Imminent Ruin is een zevenendertig minuten durend paspoort van elektro-akoestische duo's, trio's, kwartetten en exuberante kwintet-uitbarstingen.

Thijs Troch (piano), Nils Vermeulen (contrabas) en Bert Minnaert (drums) zijn vastberaden de nieuwe garde van de Belgische experimentele muziek aan te voeren. Pianist Troch is voornamelijk te horen bij het tot Jong Jazztalent Gent (Gent Jazz Festival) uitgeroepen duo Keenroh dat wordt uitgebreid tot een XL versie en te horen is op Gent Jazz 2015 en verder ook te beleven valt tijdens een Jazzlab tournee in het najaar 2015. Hiernaast is hij eveneens te horen bij het akoestische kwartet Kabas, de experimentele popgroep Reuske en het oncatalogiseerbare Glin Fraktion. Met zijn niet vast te pinnen spel exploreert hij op geheel eigen wijze toetsen en snaren. Dissonante meerstemmigheid, clusters en vingervlugge lijnen vormen een kluwen van eigenzinnige klank.

Drummer Bert Minnaert, ook wel gekend als Sigfried Burroughs, drukt een impressionante stempel op deze plaat. Zijn sound is opvallend agressiever. Waar het eerste album nog vrij zacht van timbre was, mept hij nu de ketels op een hoop. Door zijn lidmaatschap bij Kapitan Korsakov, Onmens, Reuske, The K., enz. heeft hij de juiste bagage om de ge´mproviseerde muziek nieuwe impulsen te geven. Met Glin Fraktion, dat hij eind 2014 oprichtte, creŰerde hij een formatie die een intense kruising brengt tussen noise en impro. Met Jan Daelman op EWI brengt de band meditatieve grooves en totale synthesizer mayhem van Thijs Troch en Seppe Gebruers.

Ge´nspireerd door de hedendaagse klassieke muziek, spendeerde Nils het laatste jaar aan het zoeken naar de uitersten van de klankmogelijkheden van zijn instrument. De jonge Gentse contrabassist is vastberaden de zogenoemde extended techniques van de contrabas, met veelvuldig gebruik van de strijkstok, verder te ontwikkelen. Nils is al jaren actief in de Gentse jazzscŔne, zo leidt hij samen met Elias Devoldere (Nordmann), de wekelijkse jamsessies in de Hot Club de Gand. Met het gitaartrio Ruis behaalde hij de finale van 'B-jazz International Contest' en met de Laughing Bastards (met oa. Michel Mast, Lander Gyselinck) nam hij een onlangs een full cd op. Verder zal Nils ook te horen zijn op Gent Jazz 2015 met de band FlikFlak o.l.v. Mark Turner.

 

Press

"The Belgian groups Jukwaa and Tandaapushi push the free improvised formats into powerful noisy extremes, each in its own unique way.."  Eyal Hareuveni, Salt Peanuts (03/02/2016)

"Harbinger Of Imminent Ruin laat vooral horen dat Jukwaa de deuren wijd open gegooid heeft. Samen met een paar gasten werd stevig huisgehouden in een territorium dat een pak uitdagender en breder is dan op het vorige album. Niks voor een groot publiek, maar misschien wel iets met gevolgen voor de avontuurlijke kant van de Belgische improvisatie. Het werd dan ook tijd dat we een antwoord kunnen bieden op The New Wave Of Dutch Heavy Jazz, etc. Spannend.."  Guy Peters, Enola.be (25/11/2015)

 

Press Full Here

 

 

 

          

 

 

 

 

1. Incense
T. Troch / N. Vermeulen / O. Kokke / J. Van den Bossche / B. Minnaert - 6:59

2. Fantôme
T. Troch / N. Vermeulen / O. Kokke / B. Minnaert - 03:47

3. Antépénultième
T. Troch / N. Vermeulen - 3:26

4. Ach
T. Troch / N. Vermeulen / B. Minnaer - 2:07

5. Harbinger of Imminent Ruin
T. Troch / N. Vermeulen / O. Kokke / J. Van den Bossche / B. Minnaert - 01:15

6. Rose
T. Troch / N. Vermeulen / O. Kokke / J. Van den Bossche / B. Minnaert - 08:01

7. Blossom
O. Kokke / J. Van den Bossche / B. Minnaert - 02:14

8. Thiepval Poppies
T. Troch / N. Vermeulen / O. Kokke / J. Van den Bossche / B. Minnaert - 08:51

Total Time 36:40
eNR 2015