Claude Loxhay, Jazzhalo (28/08/2015)
"Une formation de la jeune scène française reçoit le trompettiste du Flat Earth Society, de Moker et MikMâäk: Bart Maris qui a aussi été dernièrement l'invité de l'Orchestre National de Jazz d'Olivier Benoît.
Le quartet Wallabix réunit des membres de l'association Tricollectif, des musiciens qui se croisent au sein de différentes formations telles que La Scala, Toons, Marcel et Solange ou le quatuor de saxophones Machaut. Aux saxophones, d'une part, Quentin Biardeau diplômé des Conservatoires d'Orléans et de Paris, avec comme professeur Jean-Charles Richard; d'autre part, Gabriel Lemaire qui, lui aussi, a eu comme professeur Jean-Charles Richard mais aussi Louis Sclavis et Guillaume Orti et que l'on retrouve au sein du quatuor Machaut, comme de Toons (album "Sept nains" de 2013) et du trio Marcel et Solange (album "Tomate et parapluie" avec le tromboniste Samuel Blaser en invité). Au violoncelle, Valentin Ceccaldi qui a formé un trio avec notre compatriote Manu Hermia et Sylvain Darrifourcq (le batteur du quartet d'Emile Parisien) et que l'on entend aussi avec son frère Théo, le violoniste alto de l'ONJ, à la fois dans le quartet La Scala et le trio qui réunit les deux frères en compagnie du guitariste Guillaume Atkine. Enfin, à la batterie, on retrouve Adrien Chennebault, issu du Centre des Musiques Didier Lockwood, avec comme professeurs André Charlier et Franck Agulhon. Membre comme les autres de Tricollectif, il a enregistré avec La Scala et le trio du pianiste Robert Negro.
Créé en 2007, le quartet Wallabix a d'abord enregistré l'album "Nus" en 2012, avant d'inviter Bart Maris en avril 2013, d'enregistrer le présent album au Petit Faucheux, le dynamique club de Tours, en 2014 et de retrouver notre compatriote lors d'une tournée Jazz Lab Series en février 2015.
A l'instar de plusieurs formations contemporaines, Wallabix repose sur une interaction collective qui laisse une large place à l'improvisation: "Wallabix, confie Bart Maris, est un vrai groupe où chaque musicien a un discours clair et où l'interaction est au service de formes diversifiées dirigeant les improvisations sans les enfermer."
Par ailleurs, le poly-instrumentisme de la formation offre une large palette de combinaisons sonores: saxophone soprano, trompette, baryton, pizzicato du violoncelle (Ingram), trompette, saxophones alto et ténor ainsi que l'archet du violoncelle (Iciba), trompette piccolo sur fond sonore bruitiste (Hotclu). Mais aussi un large éventail de climats: déchaînements free (Mat), séquence bruitiste (Hotclu), brusque accélération du tempo vers des envolées libertaires (Ingram), retour vers une traditions plus volontiers post-bop (Astrol) ou vers des atmosphères apaisées (Anve).
Une rencontre riche de découvertes."

Ben Taffijn, Draai om je Oren Blogspot, (01/04/2015)
"'La poesia es un arma cargada de futuro', oftewel 'Poëzie is een wapen geladen met de toekomst'. Deze beroemde zin van de Spaanse dichter Gabriel Celaya siert als motto de binnenkant van de nieuwe cd van Walabix. Het gaat vergezeld van foto's van een kunstig in elkaar gezet speelgoed machinegeweer, zoals kinderen maken uit afval. Wat voor poëzie geldt, geldt voor muziek, zo lijkt dit kwintet - Walabix aangevuld met Bart Maris - te zeggen. Ook muziek is een wapen. Welnu, op deze cd blijkt dit zeker het geval.

Het is alleszins heftig en intens wat deze Franse jazzmusici ons voorschotelen en de Vlaming Maris voelt zich daarbij zo te horen prima thuis. Geweren laden en vuren maar! Reeds in het eerste nummer 'Ingram', met die wat nerveus aandoende, Indiaas getinte sopraansaxsolo van Quentin Biardeau, is dat goed te horen. In dialoog met trompetist Maris knettert het aan alle kanten. Bijzonder ook hoe Gabriel Lemaire op baritonsax dit duet doorsnijdt met diepe, donkere klanken, die komen en gaan als een golf. Langzaam neemt de chaos toe, tot er nog louter een draaikolk van geluid rest. Die echter weer even plotseling, aan het eind van het nummer, verdwijnt. De climax is die van ijle klanken, als van een misthoorn in het duister.

In 'Hotclu' is het de altsax die voor onrust zorgt op een drone-achtige melodie, gespeeld door cellist Valentin Ceccaldi. De alt klinkt ijl, met veel lucht geblazen. Ook het hierop volgende duet tussen Ceccaldi en slagwerker Adrien Chennebault is overrompelend. Ook in 'Astrol' buitelt iedereen over elkaar heen. Hier is het vooral Maris die de show steelt in een kleurrijke, zoekende solo, ondersteund door de overige musici, waarbij vooral het ritmische spel van Ceccaldi op violoncello en het stevige slagwerk van Chennebault opvallen.

In 'Legram' laat dit kwintet horen ook met rustigere nummers over weg te kunnen. Het nummer start met een klassiek aandoende cadans van de violoncello in combinatie met de baritonsax. De klanken vallen zo goed samen, lopen zo goed in elkaar over dat de afzonderlijke instrumenten bijna niet te onderscheiden zijn. Het geheel wordt begeleid door spaarzame percussie. Langzaam zorgt het slagwerk vervolgens voor een ritmische structuur, waaruit een fragiele trompetsolo weerklinkt, bijna mystiek."

Hessel Fluitman, JazzFlits nr.233 p.10, (23/02/2015)
"Op de cd 'Walabix Invites Bart Maris', waarop Maris te gast is bij de combinatie Walabix, is het in de freejazztraditie volledig improviseren geblazen. De vijf musici hebben de muziek live opgenomen van 16 tot 18 mei 2014 en tot een doorlopend geheel samengevoegd. Er is geen scheiding tussen de stukken. In het cd-hoesje is dan ook niet de tijdsduur per stuk te vinden, maar zijn het begin- en het eindmoment aangetekend. Motto van de cd is 'La Poesia es un arma cargada de futura', oftewel: 'De Poezie is een geladen wapen van de toekomst'. Naar een gedicht van Gabriel Celaya. Het eerste stuk begint vanuit een heel klein motiefje en groeit langzaam uit tot een orgie van geluid, om daarna weer weg te zakken. Zo heeft elk deel zijn eigen uitgangspunt voor de improvisatie."

Guy Peters, Jazzmozaiek 01/2015 p.50, goed met aanmoediging
"Voor de Gentse jazzliefhebber is het een bekend beeld: Bart Maris, die op z'n fiets van hot naar her racet met z'n trompet. Hij is de nomade van de Belgische jazz, voortdurend op zoek naar nieuwe geluiden en speelpartners. En dat cv: knallende hardbop, schurende avant-garde, woelige freejazz, goedgeluimde folkjazz. Hij kan het allemaal. Het Franse kwartet Walabix ontmoette hij in thuisbasis Hot Club de Gand en het samenspel klinkt alsof de vijf al jaren rondhangen in elkaars buurt. Dat betekent niet dat er wordt gemusiceerd op automatische piloot. De vijf zijn niet te aardig voor elkaar, want dit is een album dat regelmatig schuurt, wringt en botst, met drie blazers die elkaar voortdurend besnuffelen en uitdagen. De cello fungeert als bas en scheidsrechter van dienst, maar baant ook de weg voor kamermuziekmomenten. De drummer gaat te werk als een schilder, dikt aan, kliedert er op los, houdt de boel bij elkaar. Of net niet. Een vrije samenwerking die piekt tijdens Mat, een uitbundige, groothartige triomf."

Danny De Bock, februari 2015
"In Walabix heeft Bart Maris vier Franse wapenbroeders gevonden. Voor de opnames van deze cd hadden ze begin mei 2014 een warm-up tour. De intro op sax doet exotisch aan en valt heel even, vaag, te associëren met Rudresh Mahanthappa. Die gedachte, als ze al opduikt, moet gauw baan ruimen, reeds voordat percussie en trompet zich aandienen. 'Ingram' klinkt als een vrije improvisatie van vijf muzikanten die hun tijd nemen om met een eigen drive iets op gang te trekken - een setting waarin Bart Maris zich als een vis in het water voelt, een improvisator tussen geestesgenoten. Samen ontbinden ze hun duivels, samen gaan ze loos en samen binden ze ook weer in. Het openingsnummer lijkt er één om duivels uit te drijven, want daarna volgt met 'Iciba' iets van een aparte schoonheid. Iets wat past bij ochtenddauw, zo je wil een tegenhanger voor de standard 'Softly As In A Morning Sunrise', of verhaalt over een wandeling met rubberlaarzen in een polderlandschap - en dan kan je denken aan de cd 'Krommekeer' van Bart Maris met Lode Vercampt die een persoonlijk verslag leken te brengen van (een deel van) hun roots. In betrekkelijke rust, of liever, aan een rustig tempo in betrekkelijke rust gaat de muziek verder met 'Hotclu', dat heel dicht in de buurt komt van een duet van cello en trompet. Nog meer in de lijn van 'Krommekeer'. Met 'Astrol' belandt de cd in de sfeer van vroege free jazz met verwijzingen naar Ornette Coleman met Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins. Voor wie een beetje vertrouwd is met het parcours van Bart Maris komt dat niet als een verrassing, eerder als een vorm van thuiskomen. 'Legram' dat rustig aanvangt met ingetogen gestreken cello voert de luisteraar daarna met zachte drums en cymbalen over pizzicato cello pus grote holle trom en mooie blazers naar een intiem samenspel. Waarop glorieus 'Mat' volgt. Even lijkt het of een doedelzak zich in het spel mengt in een stuk waarin krachtige klanken zich in elkaar verstrengelen. Het leidt tot een collectief hoogtepunt dat wegheeft van een heldhaftig strijdlied. De cd sluit af met een soort coda, getiteld 'Anve'. Het is een passend slot voor drie kwartier vrije muziek waarin Walabix en Maris een heerlijke ontmoeting verklanken. Dit doet reikhalzend uitkijken naar hun JazzLab Series tour deze maand."

Leoluce, descendresalacave.blogspot.fr (03/01/2015)
" Un sous-bois, jonché de feuilles mortes et de branches bientôt fantomatiques. Tout ce qui est encore vivant est gris, tout ce qui est déjà mort explose en gerbes mordorées : jaune, marron et noir. La pluie s'est emparée du décor, la caméra hésite. Au loin, une trompette virevolte, devient de plus en plus présente au fur et à mesure que le cadre se déploie, tout comme le drone sépulcral en-dessous, violoncelle et saxophones. Des coups lourds et sourds rythment l'ensemble. Hors-champ, on comprend qu'une hache attaque l'écorce. La tension monte, les saxophones s'extirpent de la boue, les cymbales s'enflamment, la trompette assène des vrilles définitives puis tout se tait subitement quand Bart Maris a tué son arbre. La trompette, c'est lui. En face - ou plutôt tout autour - c'est WALABIX. Cette scène issue du très efficace trailer de WALABIX invite MARIS résume parfaitement la teneur d'un disque virevoltant et formidable : de l'énigmatique et du tendu, du vent frais et de l'énergie, des martèlements et, surtout, une rencontre. L'infatigable explorateur flamand et le quartet orléanais au jazz si nu font feu de tout bois et s'enchevêtrent inextricablement. Les douze minutes d'Ingram en ouverture sont la promesse de tout ce qui vient par la suite. Les cordes et les peaux s'agrafent au vent, les cuivres soliloquent et dialoguent, les mouvements s'enchaînent et construisent une pièce mouvante dont la tension demeure intacte tout du long. Un saxophone esseulé pour l'entame, bien vite rejoint par la trompette qui commence à danser avec lui. L'autre saxophone s'occupe des soubassements, batterie et violoncelle fournissent le caoutchouc où tout vient rebondir. Et puis ça s'envole, ça construit une boule métamorphe et rigide à la fois dont s'extirpent des gouttes de fulgurance. On ne veut pas que ça s'arrête et lorsque ça le fait, on est quand même content de pouvoir se jeter sur la suite.
Ça tombe bien, la suite est différente, plus resserrée dans le temps et marque par les lignes parallèles qu'empruntent désormais trompette et saxophones. Iciba fait l'effet d'un pas suspendu dans le vent après la longue tempête d'Ingram. Il se rapproche de ce que WALABIX proposait sur son premier album - Nus, le bien nommé (2012) - le temps de ses titres les plus dépouillés (Perceuse, Troubles I par exemple), en particulier dans la tension entre les deux saxophones puis entre eux et la trompette, puisque Bart Maris s'inclut parfaitement dans les estampes orléanaises. D'ailleurs, il ne dit pas autre chose : "Chacun étant concentré sur l'énergie, qu'ensemble, ils dégagent et alimentent, le groupe m'a accueilli avec souplesse dans son monde ouvert". C'est bien là les deux grandes réussites de cette invitation : la souplesse et l'ouverture. Elles permettent des enchevêtrements moelleux ou rugueux mais jamais orthogonaux ou forcés. La musique coule, l'air y pénètre bien plus souvent qu'à son tour, y compris lors des moments les plus contondants (Anve, plus loin). D'où cette impression de légèreté, comme si une plume de plomb volait au vent, tout à la fois éthérée mais capable aussi de fracasser les troncs d'arbre. Le violoncelle agile de Valentin Ceccaldi est décisif, balançant tour à tour des pizzicati délicats ou des drones massifs dans lesquels s'engouffrent le jeu alerte d'Adrien Chennebault derrière la batterie. Avec une telle ossature, il est ensuite facile pour les souffleurs de partir en joute ou au contraire de se répartir toute la hauteur du spectre. L'improvisation débouche sur des tranches de vie, les tonalités sont souvent magnifiques, qu'elles soient guerrières ou plus apaisées et l'on ne peut que louer la grande cohésion de l'ensemble : Quentin Biardeau (saxophones soprano et ténor) commence une phrase que Gabriel Lemaire (saxophones baryton ou alto, clarinette sib) va s'empresser de terminer avec l'appui de Bart Maris, la trompette de ce dernier va lancer un motif que les deux autres saisiront au vol pour filer leurs arabesques ténues ou plus rugueuses. Il faut dire aussi que tout ce petit monde commence à bien se connaître depuis leur rencontre au Hot Club de Gand en 2013.
Beaucoup d'aérations mais aucun temps morts et les trois quarts d'heure passent bien trop vite. Bien sûr, il arrive qu'une improvisation débouche sur un ersatz d'histoire, que la densité se retrouve trouée, que l'événement prenne le pas sur la vision d'ensemble mais ça n'entame jamais la haute tenue de cette rencontre. Et puis le disque tient en Legram une pièce maîtresse, tout en délicatesse retenue qui nous pousse de la même façon à retenir notre souffle par peur d'en casser le subtil équilibre qui voit un violoncelle murmurer on ne sait trop quoi aux pistons d'une trompette à la légèreté communicative. À l'issue de l'écoute, on comprend que la pochette reproduisant une œuvre originale d'André Robillard ne trompait pas : cette arme ne tue pas mais n'en reste pas moins une arme. "